APRA

DST & KST & RST zijn de “Speciale Troepen”

En de acties op Celebes door deze speciale troepen.

Het Korps Speciale Troepen (KST), onderdeel van het KNIL en te beschouwen als speciale eenheden. De formatie, die in zijn nadagen (juli 1949) werd omgedoopt tot Regiment Speciale Troepen (RST), werd in 1950 als onderdeel van het KNIL opgeheven. Het huidige Korps Commandotroepen wordt wel beschouwd als een voortzetting van het RST.

Opa was als Commando ook betrokken bij de acties op Celebes. En met name deze acties op Celebes stond Opa niet aan, de standrechtelijke executies waren een doorn in het oog van Opa.  Opa is op Celebes gedegradeerd en disciplinair gestraft door Westerling, omdat hij weigerde burger mensen te executeren.

Hieronder een stuk uit anderetijden.nl verteld door commando Van Groenendaal

De eerste actie van het DST staat Van Groenendaal nog helder voor de geest. In de vroege ochtend van 10 december – het is nog donker – gingen de soldaten op pad naar Batoea ten oosten van de hoofdstad Makassar. In de wijde omtrek werden de wegen afgezet door KNIL-soldaten. De commando’s van het Depot Speciale Troepen vielen de kampongs binnen. Mannen die probeerden te ontkomen, werden op de vlucht neergeschoten.De rest werd bijeengedreven op een centrale sawah: duizenden kampongbewoners in het schemerige ochtendlicht. Daarna werd het bevel gegeven de vrouwen en kinderen van de mannen te scheiden; alleen de mannen bleven over. Ondertussen installeerde kapitein Westerling zich achter een klaptafeltje op de sawah, twee pistolen voor zich. Van zijn inlichtingendienst kreeg hij een lijst met namen van ‘terroristen’ die hij hardop voorlas. Van Groenendaal: “Toen iemand uit de groep naar voren kwam, ik zie dat nog voor me, pakte hij één van zijn pistolen en schoot die man dood.” Westerling werkte de hele lijst af. “Er werd niets gevraagd, alleen naar je naam. Als je op de lijst stond, werd je doodgeschoten.”

Met name deze acties op Celebes stond Opa niet aan, de standrechtelijke executies waren een doorn in het oog van Opa.  Opa is op Celebes gedegradeerd en disciplinair gestraft omdat hij weigerde gevangen dood te schieten.