Opa’s visie over Westerling

(O)pa diende (met groot ongenoegen) onder Kapitein Westerling

(O)pa vond hem een wrede man, een man die geen respect voor het leven had, een man die beloftes niet na kwam. Een man die gevangenen dagen lang liet lopen zonder ze te eten te geven. En hen beloofde dat ze werden vrij gelaten als ze een paar dagen geholpen hadden. Echter nadat ze te moe waren om nog te lopen werden ze gedood. Opa is in die tijd door Kapitein Westerling gedegradeerd en disciplinair gestraft omdat Opa weigerde gevangen te executeren, het waren immers landgenoten die niets gedaan hadden. Opa was gelukkig niet de enige die dit bevel weigerde, helaas was er wel altijd wel iemand die het wel deed. Opa heeft dit met lede ogen moeten aanzien.

(O)pa had respect voor het leven en was niet voor onnodig geweld. Ik ben zelf ook veteraan en mijn pa nam mij appart vlak voordat ik vertrok voor mijn uitzending en zei met tranen in zijn ogen: “Daud schiet niet als het niet nodig is“.