APRA

Opa’s visie over Westerling

(O)pa diende (met groot ongenoegen) onder Kapitein Westerling

(O)pa vond hem een wrede man, een man die geen respect voor het leven had, een man die beloftes niet na kwam. Een man die gevangenen dagen lang liet lopen zonder ze te eten te geven. En hen beloofde dat ze werden vrij gelaten als ze een paar dagen geholpen hadden. Echter nadat ze te moe waren om nog te lopen werden ze gedood. Opa is in die tijd door Kapitein Westerling gedegradeerd en disciplinair gestraft omdat Opa weigerde gevangen te executeren, het waren immers landgenoten die niets gedaan hadden. Opa was gelukkig niet de enige die dit bevel weigerde. Westerling trok zijn pistool toen Opa weigerde te schieten, Westerling zag echter de de spanning opliep toen hij de pistool op Opa richtte. Westerling besloot toen zelf de man dood te schieten, en Opa werd dus disciplinair gestraft.  Opa heeft deze executies met lede ogen moeten aanzien, dat Westerling met een select groepje dit keer op keer wel deden.

Door deze ervaring met Westerling was hij zeer gevoelig voor onrecht en altijd behoedzaam en met name voor zijn familie.

(O)pa had respect voor het leven en was niet voor onnodig geweld. Ik ben zelf ook veteraan en mijn pa nam mij apart vlak voordat ik vertrok voor mijn uitzending en zei met tranen in zijn ogen: “Daud schiet niet als het niet nodig is“.

6 maanden daarna wist ik waarom er tranen in zijn ogen waren, ook ik respecteer al het leven en zal nooit onnodig bloed vergieten. Maar in een oorlog zie je dingen waar je geen invloed op hebt, en helaas moet vaststellen dat niks wreder is dan de mens op deze aarde.