APRA

De film “De Oost”

Mijn vader was 1 van de 125 Commando’s die als laatste met Westerling actie APRA uitvoerde. Ik heb eerder beschreven op deze website dat mijn vader het helemaal niet eens was met het onnodig harde optreden van Westering (executies) . Mijn vader is zelfs gedegradeerd door Westerling persoonlijk, daar hij weigerde een burger te executeren, mijn vader wilde geen burgers doden. “De Oost” is de eerste film over de Politionele acties. Jammer dat de film niet echt de Molukse kant laat zien, maar dat het weer over een Nederlander gaat die een vriendje van Westerling wordt.

Er is maar één goed fragment als de Nederlander aan een Molukse Commando vraagt:

Vind je het niet vervelend om tegen je eigen land te vechten ?

De Molukse Commando antwoordt:

Dit is niet mijn land, jullie hebben er één land van gemaakt.”

Hieronder het fragment maar dan met meer woorden: